Σώθηκε απο θαύμα

      4 Ιανουαρίου 1999 και η Κυρά Βαγγελιώ από την Μυτιλήνη έγινε είδηση. Έπεσε με το αυτοκίνητο της στη θάλασσα και σώθηκε χωρίς την βοήθεια των παρευρισκομένων που απλά την εμψύχωναν. Ο έκπληκτος Κος Ευαγγελάτος δεν μπορεί να καταλάβει πολλά πράγματα. Δεν χωράει ο νους του όχι μόνον ότι η Κα Βαγγελιώ τα κατάφερε αλλά κυρίως ότι περιγράφει το όλο συμβάν σαν να μην έγινε και τίποτα σπουδαίο. Είναι απόλυτα ψύχραιμη και περιγράφει ένα γεγονός που συνέβη στη ζωή της χωρίς συναισθηματική φόρτιση.  Αυτό όμως είναι και το κλειδί της επιτυχίας της Κα Βαγγελιώς.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Η Κα Βαγγελιώ έπεσε με το αυτοκίνητο της στη θάλασσα. Προσπάθησε να ανοίξει το παράθυρο για να βγει καθώς το αυτοκίνητο είχε αρχίσει να βουλιάζει στο νερό. Το παράθυρο φράκαρε και η Κα Βαγγελιώ το τράβηξε και προφανώς το «ξερίζωσε» από την θέση του. Ενώ το αυτοκίνητο είχε πλέον βυθιστεί, βγήκε από το παράθυρο και κολύμπησε ως την προβλήτα όπου δύο-τρεις άνθρωποι την εμψύχωναν. Η Κα Βαγγελιώ είχε να κολυμπήσει 20 χρόνια γιατί δεν της αρέσει ιδιαίτερα η θάλασσα αλλά βέβαια στην ανάγκη δεν δίστασε.

Το θαύμα της Κα Βαγγελιώς αποτελείται από μερικά βασικά στοιχεία τα οποία η ίδια παίρνει ως απλά γεγονότα ενώ ο Κος Ευαγγελάτος όπως και πολύ άλλοι συνάνθρωποι μας θεωρούν απίστευτα κατορθώματα. Το κυριότερο όλων όπως λεει και η ίδια είναι ότι «ΔΕΝ ΑΦΗΣΑ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΝΑ ΜΕ ΚΥΡΙΕΥΣΕΙ». Μια απλή κουβέντα που σίγουρα περικλείει ένα μεγάλο επίτευγμα. Είναι αλήθεια ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επίτευξη «θαυμάτων» στην καθημερινή μας ζωή είναι ο φόβος.  Παρά τις τεχνολογικές και επιστημονικές μας προόδους, που θεωρητικά θα έπρεπε να μας κάνουν να νοιώθουμε ποιο ασφαλείς για την επιβίωση μας, ο άνθρωπος σήμερα περισσότερο από πότε πάσχει από ανασφάλεια και υπέρμετρη αγωνία για την ύπαρξη του.  Είναι σίγουρο ότι αν η Κα Βαγγελιώ είχε πανικοβληθεί και κανείς δεν την είχε βοηθήσει (γιατί όπως είπε και η ίδια πολύ απλά και χωρίς παράπονο «τα νερά ήταν πολύ κρύα») θα είχε πνιγεί.

Ένα άλλο κύριο συστατικό στην επίτευξη αυτού του θαύματος είναι, όπως η ίδια πολύ απλά αναφέρει η αναγνώριση μιας βασικής αλήθειας:

«Η ΖΩΗ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ. ΚΟΥΡΑΓΙΟ».

Η ΑΠΟΔΟΧΗ της ζωής έτσι όπως πραγματικά είναι και όχι έτσι όπως θα θέλαμε ή θα ελπίζαμε να είναι αποτελεί το βασικότερο επίτευγμα για την καλή προσαρμογή το ατόμου στην πραγματικότητα που είναι άλλωστε και το βασικό συστατικό της ψυχικής υγείας. Όταν δεν μπορούμε να αποδεχτούμε, και ως εκ τούτου να συμφιλιωθούμε με την πραγματικότητα, ο αγώνας μας για επιβίωση και για μια καλύτερη ζωή είναι πάρα πολύ δύσκολος, έως ανέφικτος.  Η αποδοχή όμως της ζωής έτσι όπως είναι, είναι μια δύσκολη υπόθεση κυρίως για τον σύγχρονο άνθρωπο που έχει γίνει μαλθακός από τις ανέσεις. Η ψυχική δύναμη είναι κάτι που εξασκείται και καλλιεργείται κατά την διάρκεια της ζωής μας. Όταν όμως όλα μας τα προσφέρουν έτοιμα και η μεγαλύτερη δυσκολία που καλουμεθα να αντεπεξέλθουμε είναι η επιλογή χρώματος στο αυτοκίνητο μας είναι πολύ δύσκολο να γίνουμε σαν την Κα Βαγγελιώ που μας συστήνει ψυχραιμία και κουράγιο. Είναι προφανές από την κουβέντα της ότι έχει περάσει πολλές δυσκολίες στη ζωή και αυτή δεν είναι παρά μια ακόμα.

Τέλος σημαντικό είναι ότι παρά τις δυσκολίες που έχει περάσει στη ζωή της, που πιθανόν να έκαναν τα δικά μας βάσανα να ωχριούν μπροστά στα δικά της, η Κα Βαγγελιώ ήθελε να ζήσει και ούτε στιγμή δεν της πέρασε από το μυαλό ότι θα πεθάνει. Ήθελε να ζήσει και έζησε. Βρήκε την δύναμη να τιθασεύσει τον φόβο της, να βγάλει το παράθυρο και να κολυμπήσει στα παγωμένα νερά μετά από 20 χρόνια. Όλα αυτά όμως έγιναν πολύ απλά για την Κα Βαγγελιώ γιατί ούτε στο ελάχιστο δεν αμφισβήτησε την αξία της ζωής.  Προφανώς οι δυσκολίες της ζωής δεν αποθαρρύνουν κάποιον από το να θέλει να ζήσει και να αγαπάει την ζωή. Θα τολμούσα μάλιστα να πω ότι οι δυσκολίες είναι αυτές που όχι μόνο δυναμώνουν την ψυχή αλλά δίνουν και την δύναμη και την διάθεση για ζωή. Για να εκτιμήσουμε κάτι χρειάζεται να παλέψουμε γι’ αυτό. Χρειάζεται να το κατακτήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις και έτσι να νοιώσουμε την χαρά και την ικανοποίηση τις επιτυχίας που δίνει την διάθεση για ζωή.